8 voorspellingen over de toekomst van de cloud

De cloud is het Napster-tijdperk voorbij, stelt Richard Munro van VMware. De komende jaren zullen we meer en meer de vruchten plukken van de hybride cloud. Hij vertelt hoe.

De tijd waarin de publieke cloud zijn intrede deed, zo’n vijf jaar geleden, herinnert vCloud Air VMware Chief Technologist Richard Munro aan de periode waarin muziekdownloadplatform Napster populair werd. Hij noemt de publieke cloud niets anders dan een broednest voor ‘Rogue IT’, oftewel schaduw-IT.

“De publieke cloud is vergelijkbaar met Napster omdat het een platform is met een oplossing waar mensen behoefte aan hebben, maar niet op een manier die voldoet aan compliance en de regulering zoals het bedrijfsleven dat wenst”, stelt hij.

Tussen twee vuren

Volgens Munro zorgde de publieke cloud ervoor dat het bedrijfsleven tussen twee vuren kwam te zitten. Aan de ene kant had het de optie om al zijn data op locatie te houden, afgezonderd van de steeds verder groeiende cloudwereld die rijk is aan data en publieksdiensten. En aan de andere kant stond de publieke cloud, waarmee organisaties weliswaar veel sneller schakelen en schalen, maar die niet op de eigen omgeving, security en (compliance)regelingen aansluit.

“Daarom was het onvermijdelijk dat we de creatie van een hybride cloud zouden zien opkomen”, voegt hij daaraan toe. “Die hybride cloud heeft nu eindelijk serieuze vormen aangenomen, als een model dat op dezelfde manier in behoeften voorziet als schaduw-IT, maar op een manier die voldoet aan de eisen van een (beurs)bedrijf.”

Het beste van twee werelden

Als technisch verantwoordelijke van vCloud Air, een platform van VMware dat deze hybride cloud beschikbaar stelt, ziet Munro het landschap zich op de volgende acht manieren verder ontwikkelen:

1. Toename van softwaregedefinieerde netwerken
De toename van softwaregedefinieerde netwerken zet nog vele jaren door. Om die voorspelling te doen hoef je alleen maar te wijzen naar virtualisatie: dat is namelijk niets meer dan een stukje hardware omzetten in software, wat allerlei efficiëntievoordelen en innovatie oplevert. Toen VMware met de term ‘Software Defined Data Centre’ op de proppen kwam, was dat volgens Munro de erkenning van het feit dat je dezelfde principes kunt toepassen op andere onderdelen in het datacenter. “En die leveren evengoed efficiëntie en innovatie op.”

2. Bedrijven die IT bieden op de traditionele, op hardware gebaseerde modellen zullen verdwijnen
Waar in de traditionele IT omgeving op één enkele server meerdere applicaties draaien, zal in de cloud één applicatie op meerdere servers draaien. Dankzij die ontwikkeling gaat software een steeds grotere rol spelen, en wordt hardware ondergeschikt. Bedrijven die hun business blijven baseren op hardware, zullen dan ook falen, hoe groot ze ook zijn. Ze maken onnodig veel kosten en zijn minder efficiënt.

3. De hybride cloud zal dé nummer 1 omgeving zijn waar cloudservices hun plaats krijgen
Het is niet makkelijk te besluiten al je gegevens op te slaan in de cloud. Bedrijven moeten snel gegevens kunnen ophoesten als een overheid daarom vraagt. Daarnaast moeten hun gegevens goed beveiligd zijn. Kan de cloud dit wel faciliteren? Een publieke cloud kan dat niet, maar een hybride cloud wel. Omdat die aan de nodige voorwaarden voldoet, zullen bedrijven de hybride cloud steeds meer omarmen.

4. De basismogelijkheden van de cloud zullen toenemen
De cloud zal meer en meer workloads en compliancebehoeften opvangen. Neem bijvoorbeeld de bankwereld: bestuurders toonden zich eerst erg argwanend richting de cloud, maar nu zijn er steeds meer spelers die zich realiseren wat voor voordelen je ermee kunt behalen. Die zijn het waard om er een steeds sterkere hybride cloud voor te bouwen, voorzien van oplossingen die complianceproblemen wegnemen en tegelijkertijd meer activiteiten mogelijk maken.

5. Cloudproviders zullen op hoog tempo up-to-date moeten blijven om aan alle klantwensen te blijven doen
Het bedrijfsleven zal steeds meer activiteiten en gegevens in de cloud onderbrengen. Dit, gecombineerd met de wens om (bepaalde) data tegelijkertijd lokaal op te slaan, vraagt veel van de draagkracht van toekomstige cloudomgevingen. Als providers niet op die wensen inspelen, zullen ze verdwijnen of een nichedienst worden.

6. IT-afdelingen zullen hun aandacht verplaatsen van interne naar externe IT-services
Bedrijven die de cloud meer en meer omarmen, krijgen gemakkelijker de gelegenheid om internetdiensten te serveren aan hun klanten. En omdat consumenten en zakelijke klanten hier steeds vaker behoefte aan hebben, zal de commerciële tak van een bedrijf deze graag laten ontwikkelen. Consequentie: IT-afdelingen zijn niet op de eerste plaats dienstbaar aan hun eigen organisatie, maar aan de consument.

7. Organisaties zullen steeds vaker de voorkeur geven aan een abonnement op een cloudomgeving
Munro vergelijkt het met bijvoorbeeld Spotify, waarbij je via verschillende premium abonnementen van meer diensten gebruik kan maken. Schakelen tussen de publieke cloud en de privé cloud zal standaard in elk abonnement zitten.

8. Hoe meer IT-bedrijven clouddiensten afnemen, hoe meer data er beschikbaar komen die in de vorm van SaaS-services specifieke informatie bieden
SaaS-diensten zullen aan databehoeften voldoen, waarvan bedrijven nu nog niet eens weten dat ze daar op zitten te wachten. Bedrijven zullen vervolgens hun verdienmodellen op basis van deze nieuwe data kunnen verbeteren en uitbreiden.

 

Bron: webwereld.nl